REPUBLIKA HRVATSKA

Broj: 1/02-02
Zagreb, 20. 02. 2002

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Ponukani najnovijim događanjima u mjestu Soblinec, gdje je iz skladišta MUP-a iscurila otrovna kemikalija MALONONITRIL od koje su mještani imali zdravstvene probleme, a neki su čak i evakuirani, stanovnike Jakuševca strašno je uzbunila i razljutila vijest objavljena u Večernjem listu u utorak 19.02.2002, da će se taj otrov odvesti u Jakuševec i tamo spaljivati u spalionici "PUTO". (Pokretni uređaj za termičku obradu organskog otpada).
"Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec" odmah je održala sjednicu na kojoj je zaključeno da će se tim činom dodatno ugrožavati zdravlje i životi mještana Jakuševca, koji žive pokraj najveće ekološke bombe u Hrvatskoj, zbog koje mnogi stanovnici imaju ozbiljnih zdrastvenih problema kao što je povećan broj karcinoma, dišnih problema, pa čak se i u posljednih nekoliko godina povećala smrtnost i to onih stanovnika koji žive u neposrednoj blizini smeća i spalionice.
Tražimo od svih nadležnih institucija da se izvrše precizna i temeljita istraživanja o ugroženosti stanovništva Jakuševca zbog dugotrajne izloženosti štetnim plinovima, otrovima i kemikalijama sa deponija i spalionice "PUTO" u kojoj se dogodilo već nekoliko ekscesa i eksplozija o kojima nismo dobili nikakva službena izvješća.
Uređaj "PUTO" izgrađen je i pušten u pogon pod sumnjivim okolnostima i to pod epitetom "pokretni" što je samo bila metoda da se zamažu oči javnosti i da se zaobiđe izdavanje potrebnih suglasnosti, izrada studija o utjecaju na okoliš, lokacijske i građevinske dozvole. Također se pisalo da će se taj uređaj premještati iz mjesta u mjesto gdje će biti opasnog otpada za spaljivanje. Nažalost, to je nemoguće jer je taj uređaj "pokretan" otprilike onoliko koliko je pokretan i npr. Aifelov toranj u Parizu, jer su samo temelji spalionice duboki preko 6 metara i pokazalo se da smo ponovno prevareni i izigrani.
Javnosti nije poznato da se u Jakuševcu pokraj spalionice "Puto" nalazi tisuće nepropisno uskladištenih bačava opasnih kemikalija i otrova koje su na otvorenom prostoru izložene utjecaju vjetra, kiše i sunca i na dohvatu su mogućim saboterima, pa postoji velika mogućnost da dođe do ekološke katastrofe sa nesagledivim posljedicama.
Mjesto Jakuševec postalo je "Hrvatski Černobil", okruženo sa svih strana potecijalnim i opasnim zagađivačima kao što su Ranžirni kolodvor preko kojeg se prevoze opasne kemikalije, spalionica "Puto" i deponij smeća, sajam automobila, vojarna Croatia…
Tu je i "Postrojenje za preradu građevinskog otpada"koje je također izgrađeno bez potrebnih suglasnosti, studije o utjecaju na okoliš, lokacijske i građevinske dozvole a koje je već trebalo biti uklonjeno rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, nakon što je Udruga za zaštitu okoliša i inicijativni mjesni odbor Jakuševca podnio prijavu o bespravnoj gradnji u što su se inspektori i uvjerili na licu mjesta, te izdali rješenje za rušenje 17.listopada 2001. god. Do danas ništa nije poduzeto pa postrojenje i dalje radi, a čak se i proširuje i nadograđuje. Postavljamo pitanje MZOPU: zašto ne rade svoj posao i tražimo odgovornost za sve nastale propuste.

Zbog svega toga ovim putem pozivamo Ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja gosp. Božu Kovačevića da hitno obiđe Jakuševec sa članovima "Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec" i uvjeri se osobno u kakvim uvjetima žive mještani već punih 37 godina.

ZA "UDRUGU ZA ZAŠTITU OKOLIŠA JAKUŠEVEC"
Tajnik udruge: Mijo Dejanić