EKOLOšKI SKANDAL
19. veljače 2002.

TOKSIKOLOZI NE ZNAJU KOJE SU POSLJEDICE
DUGOTRAJNOG IZLAGANJA MALONONITRILU


BAČVE S OTROVOM JOŠ SU U SOBLINCU

Tek treba utvrditi jesu li zagađeni voda i tlo. Stanovnici Soblinca još uvijek ne znaju hoće li imati kakve posljedice zbog dugotrajne izloženosti nalononitrilu. Ni jučer ih nitko od mjerodavnih nije obavijestio o mogućim posljedicama ili onečišćenju vode i tla. Dok MUP obavlja kriminalističku istragu, okolni stanari još uvijek žive u strahu. "Ni o čemu nas ne obavještavaju. Još uvijek ne znamo kako će se na naše zdravlje odraziti to što smo godinu dana udisali otrov. Također ne znamo je li onećišćena zemlja i voda, koja je posljednjih dana bila neobično bijela", uzbuđeno kazuje Ivančica Maković, koja s obitelji živi preko puta skladišta.
Zabrinuti su i u obitelji Kurka koji ističu kako su o svemu što se zbiva u njihovom dvorištu doznali iz novina. Kako su oni prva kuća do skladišta smatraju da bi trebali biti bolje upoznati s cjelokupnom sutuacijom.
Od glasnogovornice MUP-a Zinke Bardić doznajemo kako MUP još nije završio kriminalističku obradu, kojom se trebaju otkriti odgovorne osobe kao i moguću onečišćenost vode i tla oko skladišta. Iako nam je jučer rekla da su sve bačve s ovom supstancom prevezene na sigurno, danas je samu sebe demantirala i ispričala se zbog takve pogreške.
"Malononitril jest premješten u nove bačve i cijelo područje je sanirano, ali te če se bačve još neko vrijeme nalaziti u istomu skladištu. Ovih dana odvest će se i potpuno sigurno spaliti u spalionici Puto na Jakuševcu. Prema posljednjim informacijama, štetne tvari nisu procurile u zemlju, ali ipak će biti oformljena ekspertna komisija MUP-a, Civilne zaštite i Toksikološkog zavoda kako bi se ustanovilo je li onečišćena voda i tlo" kazala je Z. Bardić.
Također je potvrdila da se osim malononitrila u skladištu nelaze i veće količine oružja prikupljenog od građana u akciji "Zbogom oružje", ali od njega, tvrdi, ne prijeti nikakva opasnost jer je spremljeno u drugom dijelu skladišta.
Voditelj Odjela za očevide Hrvatskog zavoda za toksikologiju, Zdravko Lovrić, objasnio nam je djelovanje i upotrebu malononitrila.
"Malononitril je otrov druge skupine, što znači da u kratkotrajnom kontaktu s očima ili kožom izaziva iritacije. Najopasnije je ako se proguta jer tada dolazi do komplikacija u probavnom sustavu. Udisanje isparavanja ovog praha uzrokuje nadraživanje sluznice nosa i pluća, te otežano disanje. Njegova promijenjena kemijska formula se koristi za suzavac CS, koji upotrebljavaju sve policije svijeta za razbijanje demonstracija." objasnio je Z. Lovrić.
Međutim, ni on nije znao reći kakve su moguće posljedice dugotrajnog udisanja ovog otrova. Navedeni simptomi, veli, vezani su za kratkotrajno izlaganje ovoj supstanci, koja nije namijenjena za neke druge svrhe osim navedenih. Stručnjacima je stoga nepoznato kako bi se dugotrajnije izlaganje malononitrilu odrazilo na zdravlje i koje su možebitne posljedice.
V. Majić, I. Pandžić
Copyright (C) by Večernji list