EKOLOšKI SKANDAL
12. travnja 2002.

NA JUžNIM PRILAZIMA GLAVNOME
BELGIJSKOME I EUROPSKOME GRADU

Svaki peti stanovnik obolio od raka. Ovogodišnje otkriće polifolnih bifenila u piletini tvornice Hanekop nije bio dovoljno velik skandal da zasjeni nekoliko godina stare uspomene na dioksin, otrovnu kemikaliju koja je nađena u brojnim prehrambenim proizvodima u Belgiji. Tada su mnogi ljubitelji belgijske čokolade potražili slatkiše drugih proizvođača.
No, ono što se događa u Lumsonryju, stambenome predgrađu Charleroija, na južnome prilazu glavnome belgijskome i europskome gradu Bruxellesu, toliko je užasno da bi, kad ne bi bila riječ o naselju sa samo 150 stanovnika, moglo ponijeti naslov jednoga od najvećih ekoloških skandala svih vremena, ne samo u Belgiji nego i na svijetu.
Od navedenih 150 stanovnika 30 je, naime - dakle, svaki peti! - oboljelo od raka, a deset ih je toj bolesti već podleglo. U Belgiji, inače, uza sva dosad otkrivena onečišćenja, od raka u prosjeku obolijeva tek jedan od 10.000 ljudi.
Koliko god je Lumsonry sićušan, ipak je podijeljen među dvjema općinama u dvjema različitim valonskim pokrajinama, Tarcienneom u Namuru i Nalinnesom u Hainautu. Upravo je ta upravna podijeljenost razlog što su se tek sada, kad je valonski ministar okoliša Michel Foret naredio istragu, zabrinuli općinski načelnici Tarciennea i Nalinnesa i upozorili stanovnike Lumsonryja da ne piju vodu iz bunara i ne jedu povrće i voće uzgojeno u svojim vrtovima.
Uzrok bolesti otkriven je pola kilometra od naselja. Riječ je o odlagalištu na koje je njemačka industrija čelika još 1989. godine protuzakonito dovezla 90 tona otrovnoga otpada iz svojih željezara. Toksikolozi pretražuju odlagalište i ispituju kakvoću zraka u podrumima kuća jer sumnjaju da se kasnije još netko možda poveo za nekažnjenim njemačkim primjerom i tamo u tajnosti odbacivao otrove.
Imena krivaca još se ne spominju, a istraga će, kako se najavljuje, završiti za otprilike mjesec dana.
Copyright (C) by Večernji list