JAKUŠEVAČKI ČISTI ZRAK
11. listopada 2001.

JAKUŠEVČANI U STRAHU ZA ZDRAVLJE ZBOG ŠTETNOG UTJECAJA
ODLAGALIŠTA I SPALIONICE OTPADA

Prijave protiv PUTO-a, ZGOS-a i Čistoće

Jakuševčani zahtijevaju da im se kaže što se točno dogodilo u prošli četvrtak u PUTO-u, te koje su supstance bile u dimu koji su tu večer udisali.
Zbog štetnog djelovanja odlagališta i spalionice otpada na zdravlje Jakuševčana, Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec podnijet će protiv PUTO-a, ZGOS-a i Čistoće prijave Državnom inspektoratu te Ministarstvu za zaštitu okoliša i prostornog uređenja - najavili su jučer članovi UZOJ-a. Povod za podnošenje prijava je incident u PUTO-u od prošlog četvrtka - kada je za usitnjavanja starih lijekova, a prije njihova spaljivanja došlo do kemijske reakcije. Nastao je oblak dima koji se proširio na cijeli Jakuševec.
Dim je grizao za oči i nismo mogli disati. U PUTO-u su zanijekali da je to bio klorni dim, ali nisu objasnili koje su tvari bile u dimu. Nikada se do tada Jakuševcem nije širio tako oštar i agresivan miris - kazao je Mijo Deanić, tajnik UZOJ-a, dodajući da iz dimnjaka spalionice ponekad izlazi i gusti ljubičasti dim.
Jakuševčani zahtijevaju da im se kaže što se točno dogodilo u prošli četvrtak u PUTO-u, te koje su supstance bile u dimu koji su tu večer udisali. Iako je Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša najavila podnošenje prekršajne prijave protiv PUTO-a zbog nepozivanja inspektora zaštite okoliša u spalionicu kada se dogodio incident, Jakuševčani će podnijeti svoje prijave kako bi, nadaju se, Državni inspektorat nakon toga podigao kaznene prijave. Naglašavaju da su odavno tražili izradu studije utjecaja smetišta i spalionice otpada na okoliš no, vele, neuspješno.<
Osim što nas zabrinjava zdravlje ljudi, tražili smo da se ispita utjecaj deponija smeća te PUTO-a i na poljoprivredna zemljišta, jer se u Jakuševcu 90 posto ljudi bavi poljoprivredom te svoje proizvode prodaju na zagrebačkim tržnicama - istaknuo je Josip Bedeković, dopredsjednik UZOJ-a. Zabrinuti za svoje zdravlje, Jakuševčani sumnjaju u točnost mjerenja štetnih tvari u zraku koji udišu, a kao dokaz za to navode zdravstvene teškoće mještana.
Mnogi Jakuševčani su oboljeli, imaju problema s dišnim i probavnim putevima, inma dosta živčanih oboljenja, a posebno su znakoviti hormonalni poremećaji. Naime, nekoliko bračnih parova ne može imati djecu, a žene imaju poteškoća u održavanju trudnoće - požalio se Ivan Pejković, bivši predsjednik Uprave ZGO-a. Od dima iz spalionice najmanje se, veli, dva puta tjedno upali protupožarni alarm na mjesnoj crkvi, a posebno ga zabrinjava odlaganje vreća punih taloga od spaljenih lijekova.
Bojimo se da se vreće s talogom koriste za sanaciju deponija smeća. Dvoje djece je lani završilo u bolnici jer su se igrala na smetištu, zbog čega su dobili kraste na glavi - kazao je I. Pejković. Jakuševec je, objašnjava, na nezgodnoj poziciji jer ruža vjetrova sa svih strana ide na njega, a u mjestu se osobito teško živi, ali diše za puhanja sjeverca.
Jakuševec je u zadnje dvije godine dobio četiri milijuna kuna za poboljšanje života mještana. No, taj novac je uložen, primjerice, u izgradnju ograde odlagališta, u vatrogasno društvo ili, pak, izgradnju groblja. No, tako Jakuševčani barem imaju svoje groblje - ironično je zaključio I. Pejković. (J.Bo.)
Copyright (C) by Večernji list