JAKUŠEVEC
28. svibnja 2002.

Jakuševčani zaprijetili:

PROSVJED PRED SPALIONICOM 1. SRPNJA

Jakuševčani su jučer u pratnji saborskih zastupnika Marijane Petir i Marka Baričevića iz Odbora za zaštitu okoliša obišli spalionicu PUTO te najavili da će, ako se ne udovolji njihovim zahtjevima do 30. lipnja, idućeg dana početi prosvjedovati. Naime, tada je krajnji rok za donošenje nove odluke o naknadi za umanjenu vrijednost nekretnina na Jakuševcu, za uvid u svu dokumentaciju o drobilici građevnog materijala i spalionici, kao i za rezultate redovitih mjesečnih mjerenja emisija plinova.
"Traktorima 1. srpnja dolazimo pred spalionicu i počinjemo prosvjed u koji ćemo uključiti i međunarodne institucije. Lijekovi iz cijele Hrvatske spaljuju se u PUTO-u, a zbog smrada često ne smijemo otvarati prozore" - rekao je predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec Ratko Bedeković
Zastupnike i Jakuševčane dočekao je direktor spalionice Vladimir Gažić koji je spremno odgovarao na njihova pitanja. U pozadini su stajale brojne bačve s nepoznatim otpadom i filter-pepelom koje više mjeseci čekaju zbrinjavanje.
"Filter-pepeo nastaje nakon spaljivanja otpada i ovdje je privremeno. Njegovo se adekvatno zbrinjavanje traži. Svakih pola sata kontroliraju se emisije plinova i kada se prijeđu granice, prekida se spaljivanje kako bi se problem riješio" - pojasnio je V. Gažić.
Odgovorima, međutim, nisu bili zadovoljni Jakuševčani koji su zastupnike upozoravali da iz PUTO-a često izlaze cisterne stranih registracijskih oznaka, a otpad čeka spaljivanje više od propisanih od dva do sedam dana
M. Prištof Copyright (C) by Večernji list