ZAGREB
06. kolovoza 2002.

ČETVRTI DAN NAKON ŠTO JE IZGORJELO 100 TONA OPASNOG OTPADA

U Savu se iz PUTO-a izlijeva smrdljiva i prljava voda

* Radnike koji su počeli demontirati konstrukciju skladišta opasnog otpada boli glava
ZAGREB - Još je nepoznat uzrok požara na smetištu u Jakuševcu, u kojem je u četvrtak izgorjelo 100 tona opasnog otpada. Prema riječima Stanke Saraje, glasnogovornice PU zagrebačke, na zgarište u Jakuševcu jučer su došli radnici poduzeća Universal iz Karlovca, graditelji palionice PUTO, koji će u sljedećih tjedan dana demontirati cijelu konstrukciju skladišta u kojem je bio opasan otpad.
Na smetištu Jakuševcu neprekidno dežuraju vatrogasci jer na mjestima vatra još tinja. Policija je jučer u 8.30 sati nastavila očevid, kojemu su nazočni toksikolozi i drugi vještaci. Očevid će, predviđa se, trajati još desetak dana. Policija je dobila dokumentaciju u kojoj je popisano gdje je što na smetištu pohranjeno. S pomoću te dokumentacije nastavit će se traženje uzroka požara. Toksikolozi stalno mjere stupanj zagađenosti.
Podsjetimo, požar je buknuo u četvrtak uvečer, a ugašen je u petak u jutarnjim satima. Izgorjelo je 100 tona opasnog otpada, a šteta je između 300.000 i 400.000 eura.
Nesnosan se smrad i jučer širio oko zgarišta. Radnici "Universala" na licima su imali maske. Dežurni koji imaju nesreću boraviti kod palionice i na smetištu žalili su se na glavobolju, a smrad je izazivao mučninu.
Anto Gučanin, direktor Univerzala, rekao je da će demontiranje skladišta trajati tjedan dana, a dijelovi skladišta završit će u željezari. U demontiranju sudjeluje 20 radnika. Novinarima nije bio dopušten ulazak u prostor ispred skladišta.
I jučer su na smetištu bili ogorčeni Jakuševčani, među njima i Josip Bedeković, potpredsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec. Jakuševčani su ljutiti zato što ih, kao i obično, predstavnici spalionice i grada te Zavod za javno zdravstvo i Zavod za toksikologiju uvjeravaju da je sve u redu, da nema dodatnih onečišćenja. Oni znaju da to nije istina.
- Najnovije što smo otkrili jest to da iz palionice PUTO vodi odvodni kanal koji nema filtar za pročišćavanje, pa se prljava voda iz njega slijeva u Savu - rekli su Jakuševčani i odveli nas do toga mjesta.
I zaista, u Savu se iz jedne cijevi slijeva smrdljiva smećkasto-žuta tekućina, a iz druge cijevi bijela pjena.
- A nas su uvjeravali da su kanali smetišta zatvoreni i da se prljava voda vraća u palionicu - žale se Jakuševčani. Ponovili su i da su u svibnju fotografirali bačve opasnog otpada koje su gorjele prošlog četvrtka. Etikete na bačvama upozoravale su, među ostalim, da je riječ o "nitratima mesne industrije Lijanović", otapalima, koštanom brašnu i otpacima tvornice Belupo. Bačve su bile nepropisno skladištene. Jakuševčani tvrde da su u PUTO-u spaljivane i gas-maske iz Izraela.
Andreja Kasanić

Copyright (C) by Večernji list