ISTRAGA O JAKUŠEVAČKOM POŽARU
09. kolovoza 2002.

INSPEKTORI UZELI UZORKE BILJAKA I ZEMLJE IZ NASADA NA ŽITNJAKU

Analiza na teške metale gotova za tjedan dana

* - Isprva su iz Gradskog zavoda za šumarstvo htjeli da mi uzgajivači sami platimo analizu našeg povrća, što po komadu stoji 1000 kuna! Kao da tu nije u pitanju zdravlje svih građana i kao da smo zagadili povrće! Kasnije su ipak pristali platiti analizu - kazao je Horvat
Nakon što su sanitarni inspektori na zagrebačkim tržnicama uzeli uzorke povrća i voća uzgojenog na Žitnjaku i Jakuševcu, jučer su na analizu odnijeli i povrće i uzorci zemlje s nasada nekoliko većih uzgajivača sa Žitnjaka. To je obavio Želimir Rosandić, šef Odsjeka za inspekcijske poslove Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, koje je mjerodavno za kontrolu kvalitete namirnica izravno kod uzgajivača.
- Uzorke ćemo dati Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba, gdje će se testirati na koncentraciju teških metala. Tako ćemo sigurno znati je li otrovan dim od požara na Jakuševcu naštetio namirnicama ili ne - rekao je Rosandić.
Analiza namirnica s tržnica i nasada bit će završena najkasnije za tjedan dana, najavio je Zdenko Šmit, voditelj radne grupe za sanaciju štete od požara u PUTO-u pri Gradskom zavodu za javno zdravstvo. Stjepan Horvat, tamošnji uzgajivač i predsjednik Udruge povrćara grada Zagreba, iz čijeg su vrta uzeti uzorci zemlje i povrća, bio je zadovoljan što je to konačno učinjeno. No i dalje zamjera mjerodavnima zašto to nisu učinili odmah, dan-dva nakon požara.
- Isprva su iz Gradskog zavoda za šumarstvo htjeli da mi uzgajivači sami platimo analizu našeg povrća, što po komadu stoji 1000 kuna. Kao da tu nije u pitanju zdravlje svih građana i kao da smo zarazili povrće! Kasnije su ipak pristali platiti analizu. Moja obitelj jede isto povrće koje prodajemo na Zelenoj tržnici. Što prije doznamo je li ono u redu, to ćemo "lakše disati", a ljudi se neće bojati kupovati naše povrće - zaključio je Horvat.
I. Kovač

Copyright (C) by Večernji list

PRIOPĆENJE SA ZATVORENE SJEDNICE VLADE RH

Utvrditi odgovornost za požar u PUTO-u

Na zatvorenoj sjednici Vlada je jučer raspravljala i o požaru u skladištu spalionice otpada PUTO u Zagrebu, priopćeno je iz Vlade.
Donijeti su zaključci kojima se zadužuju mjerodavna tijela - Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo zdravstva - da nastave sve svoje aktivnosti koje se odnose na zaštitu ljudi, zaštitu okoliša i utvrđivanja odgovornosti za nastalu situaciju.
Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja zaduženo je za donošenje rješenja za daljnji nastavak rada spalionice.
Utvrdit će se odgovornost stečajnih upravitelja i uprava za sigurnost i zakonitost rada u rizičnim pogonima. Zaključeno je da je potrebno inspekcijskim nadzorom eliminirati posljedice kao i moguće nepravilnosti u trgovačkim društvima koja postupaju ili proizvode opasni otpad.
U roku tri mjeseca Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja mora podastrijeti izvješće Vladi o načinu funkcioniranja pogona tih trgovačkih društava. (H)

ZELENA AKCIJA MIČEVEC TRAŽI KAŽNJAVANJE ODGOVORNIH ZA JAKUŠEVAC

Nakon požara - više "zelenih"

U Zelenu akciju Mičevec se nakon požara u palionici Puto, masovnije učlanjuju građani, pa umjesto donedavnih tridesetak članova, akcija broji 223 člana. Pod motom "dosta je bilo zelene retorike, došlo je vrijeme zelene akcije", Udruga također poziva građane kako bi se masovnije mogli izboriti za svoje zahtjeve vezane uz odlagalište smeća Jakuševec. Zelena akcija se pridružila zahtjevima Udruge za zaštitu okoliša Jakuševac te, među ostalim, traže kažnjavanje odgovornih za požar i zatvaranje odlagališta smeća.
- Mjesto Mičevec je udaljeno petstotinjak metara od odlagališta, a mještanima posebno smeta neugodan miris. Analize Instituta za medicinu rada su prije dvije godine pokazale da voda nije za piće pa smo hitno tražili magistralni vodovod. Rezultate analize tla nismo nikada dobili, a u zraku je pronađen amonijak za koji je rečeno da nije štetan za zdravlje - istaknuo je Vladimir Štarkelj, predsjednik Upravnog odbora Zelene akcije Mičevec. (Ž. Ma.)

Copyright (C) by Večernji list