OTPAD
10. kolovoza 2002.

PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI U AFERI PUTO

Ministar koji sliježe ramenima


Hladnokrvan i odlučan kada treba rušiti bespravno izgrađene obiteljske kuće u Zagrebu, ali i neodlučan i popustljiv kada na jednak način treba zaštiti morsku obalu i Nacionalni park Kornate od HT-ovih repetitora, ministar Božo Kovačević pokazao je još jednom svoje blijedo lice kada je u pitanju zauzimanje stava i preuzimanje odgovornosti. Čak ga ni strah stanara jugoistočnog dijela Zagreba tijekom požara u PUTO-u nije mnogo pogodio. Prst krivnje uperio je u bezimenu inspektoricu i Upravu PUTO-a, a sebe nije ni spomenuo. Krivo mu je i zagrebačko Poglavarstvo iz 1997. jer je PUTO-u izdalo protuzakonitu građevnu dozvolu. Međutim, nije mu ni palo napamet da već više od dvije godine uredno prima plaću kao glavni čovjek Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja. Gotovo zbunjeno komentira kako ništa nije poduzeto protiv PUTO-a i hvali se činjenicom da je upozorenje upućeno 1998. te nakon dvogodišnje stanke čak i dan prije jedva izbjegnute tragedije na Jakuševcu.
Poput nevina promatrača izbacuje optužbe, a zaboravlja da je upravo on taj koji bi trebao držati sve konce u rukama radi zaštite hrvatskog okoliša, ili su pak porezni obveznici nedovoljno obrazovani da bi razumjeli pravi smisao "njegova" ministarstva. Deseci tona amonijaka koji prijete građanima Slavonskog Broda, priznaje Kovačević, jest opasan te je čak uzaprijetio kaznenom prijavom. Prijava će, čini se po dosadašnjem iskustvu, biti podnijeta upravo dan prije tragedije.
Zbunjeni ministar jučerašnju je konferenciju za novinare začinio barem indirektno priznavši vlastitu neinformiranost ekoproblemima Hrvatske. Naime, ministar Kovačević podsjetio je na svega nekoliko ekoloških bombi koje prijete građanima Hrvatske, međutim, na pitanje što je s oko 20 velikih ekoloških prijetnji na prostoru cijele Hrvatske, hitro se povukao i naglasio kako je konferencija sazvana zbog PUTO-a. Zaključno se postavlja pitanje hoće li na kraju sam ministar Kovačević ipak shvatiti koja mu je dužnost prema građanima koji plaćaju njegovu fotelju i povući se, ili još jednom kao ministar hrvatske Vlade nemoćno slegnuti ramenima i reći - drugi su krivi.
(Domagoj Vričko)

Copyright (C) by Večernji list