SLUČAJ JAKUŠEVEC
13. kolovoza 2002.

POLICIJSKA UPRAVA ZAGREBAČKA JUČER JE PRIOPĆILA PRVE REZULTATE OČEVIDA ZGARIŠTA PALIONICE PUTO

U Putu šteta 2 milijuna kuna

* MUP-ovi su vještaci sigurni da za požar nije kriv strujni udar
ZAGREB - PU zagrebačka jučer je nakon više od tjedan dana od požara u palionici opasnog otpada Puto na zagrebačkom Jakuševcu priopćila prve rezultate očevida. Kako smo već izvještavali, policajci i vještaci na zgarište Puta izišli su tek drugi dan nakon požara zbog visoke temperature koja se zadržala na stijenkama spaljena prostora, opasnosti od urušavanja krova te nedostatka opreme za osobnu zaštitu od otrovnih plinova.
- Očevid je završen u petak, ali je većina izuzetih materijala još na analizi. Pouzdano se zasad može reći, a s obzirom na tragove koje su pronašli MUP-ovi stručnjaci, da je požar izbio na sjeveroistočnom dijelu skladišta u kojem su bile spremljene različite laboratorijske kemikalije i otapala. Što je točno bio uzrok požara, trebalo bi se znati za nekoliko dana kada završe sve analize. Međutim, temeljem očevida može se zaključiti da uzrok požara nije bila struja. Ukupna se šteta procjenjuje na oko 2,000.000 kuna - kazala je glasnogovornica PU zagrebačke Stanka Saraja.
Koje su točno kemikalije bile uskladištene u dijelu Puta u kojem je izbio požar glasnogovornica Saraja nije mogla potvrditi sa sigurnošću prije nego što završi analiza MUP-ovih vještaka. Na pitanje novinara jesu li se policajci i stručnjaci koji su sudjelovali na očevidu žalili na zdravstvene tegobe, S. Saraja je kazala kako se nitko od njihovih djelatnika nije požalio na navedene probleme.
Glasnogovornica PU zagrebačke također je istaknula da se nakon niza obavijesnih razgovora s osobama povezanim s Putom kriminalistička obrada nastavlja. Dodala je kako se prema prvim procjenama u kontekstu Puta može govoriti o višestruku kaznenom djelu s velikim materijalnim posljedicama.
D. Vričko

Kazne do tri godine zatvora

Temeljem prije svega Kaznenog zakona, te Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o otpadu i Zakona o zaštiti zraka policija bi po okončanju kriminalističke obrade mogla protiv odgovornih osoba, prije svega u Putu, ali i u institucijama koje su omogućile protupropisan rad podnijeti više kaznenih prijava.
Riječ je tako o članku KZ-a koji predviđa sankcioniranje službene i odgovorne osobe koja nesavjesnim postupanjem, te kršenjem propisa i zakona prouzroči materijalnu štetu ili ozljedu neke osobe. Za to djelo zakon predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora od tri godine. Jednaku kaznu predviđa članak istog zakona za kazneno djelo ugrožavanja okoliša, ljudi i životinja nepropisnim zbrinjavanjem otpada.
Ukupno bi prema Kaznenom zakonu odgovorni mogli biti kažnjeni s nekoliko godina zatvora, a prema navedenim zakonima o otpadu, zaštiti okoliša te zraka i s više od 260.000 kuna novčane kazne. (dtv)

U TIJEKU ANALIZA HRANE IZ JAKUŠEVCA I OKOLICE

Za testiranje hrane na dioksin - u susjedne zemlje

Kako bismo utvrdili nalazi li se opasan otrov dioksin u povrću i voću uzgojenom na Jakuševcu i okolici, morat ćemo poslati uzorke na analizu u susjedne zemlje s preciznijom opremom za mjerenje - rekao je Zdenko Šmit, voditelj tima za sanaciju onečišćenja nastalog u požaru u PUTO-u pri Gradskom zavodu za javno zdravstvo.
Zavod je, naime, od sanitarne inspekcije još prošlog četvrtka dobio na analizu uzorke namirnica s tržnice na Utrini i izravno iz nasada uzgajivača na Žitnjaku koji godišnje opskrbe zagrebačke tržnice s više od 10.000 tona povrća. Analiza na opasne količine organoklornih spojeva i teških metala još traje, rekao je Šmit i dodao kako će se testirati i prisutnost dioksina. No, nažalost, njihova postojeća oprema može zabilježiti samo veću količinu dioksina, dok se za otkrivanje manjih količina eventualno prisutnih u hrani mora koristiti osjetljivija oprema iz susjednih zemalja.
- Dioksin je tvar što se nakuplja u masnom tkivu, tako da ne vjerujemo da ćemo registrirati veće količine dioksina na povrću koje je sastavljeno uglavnom od vode. Naprimjer, ako neka namirnica sadrži mjernu jedinicu količine dioksina od pet toksična ekvivalenta po kilogramu i više, mora se povući iz prodaje. Naša oprema može registrirati koncentraciju dioksina tek iznad 50 toksičnih ekvivalenta po kilogramu i zato će se preciznija mjerenja obaviti u stranim laboratorijima. Skupno izvješće o rezultatima Zavod će prezentirati krajem tjedna nakon završetka analize - objasnio je Šmit. (Iv. K.)

HDZ: PUTO ne smije ostati na Jakuševcu

HDZ grada Zagreba se protivi ponovnom otvaranju palionice na Jakuševcu i drži neprihvatljivim izjave novoimenovanog direktora PUTO-a Milivoja Mucka, koji najavljuje mogućnost ostanka palionice. Za iduću sjednicu Gradske skupštine najavljujemo raspravu zbog požara na Jakuševcu, utvrđivanje odgovornosti Poglavarstva i mjerodavnih gradskih poduzeća jer ovaj put problemi se ne smiju rješavati u koalicijskoj komitetskoj atmosferi kao što je to bilo dosad. Navodi se to u jučerašnjem priopćenju Gradskog odbora HDZ-a koje je potpisao predsjednik Pavo Gagulić.
HDZ će istrajati na kvalitetnom rješenju nagomilanih problema na Jakuševcu i zalagat će se za kažnjavanje odgovornih za nesavjesno obnašanje dužnosti. Pozivamo gradonačelnicu da preuzme odgovornost za situaciju u Zagrebu, hitno sazove Ekostožer te utvrdi činjenice za najveći ekološki incident u gradu. Posebno čudi i što se problemom palionice u ime Grada Zagreba bavi dogradonačelnik Bandić koji je zadužen za resor društvenih djelatnosti, ističe se u priopćenju HDZ-a. (D. Z.)

Copyright (C) by Večernji list