OTKRIVENI UZROCI
24. kolovoza 2002.

POŽARA U PUTO-u

Kaznene prijave protiv bivšeg direktora i četvero radnika

* Petorici prijeti do 10 godina zatvora
Uzrok katastrofalnog požara 1. kolovoza u spalionici smeća bilo je nepropisno skladištenje opasnog otpada, a policija je zbog toga Općinskom državnom odvjetništvu kazneno prijavila pet službenih i odgovornih osoba iz PUTO-a, ali nije otkrila identitet osumnjičenih. Neslužbeno smo doznali da je prvi prijavljeni bivši direktor Vladimir Gažić, a ostali su radnici PUTO-a koji su imali vezu sa skladištenjem otpada.
Oni su odgovorni zbog nepropisnog skladištenja opasnih tekućih kemijskih tvari u neodgovarajućoj kartonskoj ambalaži na drvenim paletama. Riječ je o dušičnoj ili kromsumpornoj kiselini, petroleteru, ksilenu, tetrahidrofuranu, acetonu i drugim sredstvima koja su bila u staklenkama. U jednom odjeljku sjeveroistočnog dijela skladišta, bliže sjevernoj oplati, slomila se drvena paleta pa su se urušile i razbile staklene posude. Opasne su se kemikalije izmiješale, što je izazvalo burnu kemijsku reakciju, oslobađanje topline i lako zapaljivih plinova te prouzročilo požar.
Petorka je prijavljena zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine, a kako je riječ o teškom kaznenom djelu protiv opće sigurnosti, kazna predviđena zakonom iznosi od jedne do deset godina zatvora. Nema spoznaja o onečišćenju okoliša ili štetnim posljedicama za život i zdravlje ljudi, pa nema ni elemenata kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom. Materijalna šteta zbog požara iznosi oko 2,250.000 kuna.

M. Malčević

BIVŠI DIREKTOR PUTO-a VLADIMIR GAŽIĆ:

Spreman sam snositi odgovornost za požar

- Ne znam jesam li ja jedan od petorice koju je policija kazneno prijavila zbog neodgovornog skladištenja opasnih tvari u PUTO-u - komentirao je bivši direktor spalionice Vladimir Gažić. Dodao je da će to doznati tek kada Državno odvjetništvo podnese prijavu sudu, no spreman je snositi odgovornost. Gažić nije želio odgovoriti na pitanje jesu li prije požara opasne tvari nepropisno uskladištene u PUTO-u.
Ni novi direktor spalionice Milivoj Mucko ne zna protiv koga su iz PUTO-a podnesene prijave.
- Zadovoljni smo što su prijave podnesene, ali želimo da se suđenje provede što brže - reagirao je Ratko Bedeković, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševca.
- Želimo da budu podnesene prijave i protiv ostalih odgovornih za požar. Neka to bude upozorenje svima koji će se u budućnosti baviti PUTO-om da se moraju pridržavati zakona - najavio je Bedeković kolektivne tužbe Jakuševčana protiv grada. (Iv. K.)

Copyright (C) by Večernji list