PITANJA GRAĐANA
01. listopada 2002.

IZRAVNA TELEFONSKA LINIJA ZAGREPČANI - GRADONAČELNICA NIJE JUČER USPOSTAVLJENA

Odgovore o PUTO-u objavit će naknadno mediji!

* Osnovano je stručno povjerenstvo, kojem su sve tvrtke koje rade s opasnim otpadom odsad dužne dostaviti svoj radni plan, kako bi Povjerenstvo moglo izraditi interventni plan za zaštitu okoliša
Doslovno pet minuta prije nego što je zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić jučer trebala podignuti slušalicu Zelenog telefona i saslušati pritužbe Zagrepčana na ekološke probleme u Gradu, ona je ispričala svoj dolazak zauzetošću posjetom kineske delegacije Zagrebu.
Razočarani su bili građani koji su još od ranog jutra provjeravali javlja li im se gradonačelnica, a i u ekološkoj nevladinoj udruzi Zelena akcija, koja u suradnji s građanima brine za ekoravnotežu Hrvatske. Oni su s gradonačelnicom mnogo ranije dogovorili njeno jednosatno dežurstvo na telefonu kao dio proslave desetogodišnjice osnivanja "zelenog telefona" - najveće hrvatske tužionice na koju građani na broj 062/123 456 u čak sedam gradova mogu prijaviti bilo kakav ekološki incident ili problem koji uoče u blizini.
Građane je umjesto gradonačelnice saslušao Ivan Ćosić, zamjenik pročelnika Gradskog zavoda za graditeljstvo i prostorno uređenje. Neke od njihovih pritužaba, pitanja i sugestija odnosila su se i nedavni incident u palionici PUTO. Ćosić je obećao iznijeti ih na sastanku predstavnika komunalnih poduzeća i gradskih ureda i zavoda koji se održava dva puta mjesečno i građanima odgovoriti na njih putem medija. Na pitanje - što Grad čini kako se takva katastrofa ne bi ponovila, Ćosić je rekao kako je pri Gradskoj upravi osnovano Stručno povjerenstvo kojem su sve tvrtke koje rade s opasnim otpadom odsad dužne dostaviti svoj radni plan, kako bi Povjerenstvo moglo izraditi interventni plan za zaštitu okoliša. Dodao je kako im je zasad pristiglo 35 takvih planova, dok je još oko 120 tvrtki dužno to učiniti, a u slučaju da plan rada s opasnim otpadom nije valjan, vraća se tvrtki na doradu.
I. Kovač

Udruzi za zaštitu okoliša Jakuševec darovan telefon

Zelena akcija jučer je darovala i telefonski aparat Ratku Bedekoviću, predsjedniku jakuševačke Udruge za zaštitu okoliša. Simbolični je cilj, rekla je upraviteljica Zelenog telefona Gordana Klarić, da ove udruge ubuduće imaju "bolju i bržu" liniju za suradnju u slučaju novih ekoloških incidenata na Jakuševcu. (Iv. K.)

Copyright (C) by Večernji list