DROBILICA
16. prosinca 2002.

PRORADI LI RECIKLAŽNI POGON GRAĐEVINSKE ŠUTE NA JAKUŠEVCU, STANOVNICI PRIJETE FIZIČKOM BLOKADOM

Jakuševčani strahuju od terora buke i prašine

* Iz ZGOSA se nadaju skorom ishođenju uporabne dozvole kako bi drobilica konačno proradila
Jakuševčane u posljednje vrijeme zabrinjavaju i informacije o tome da će uskoro na odlagalištu Jakuševac proraditi i pogon za reciklažu građevinske šute, tzv. drobilica kamena. Tako je drobilica nova bojazan stanovnika tog gradskog kvarta, nakon strahova da će im u susjedstvu opet proraditi palionica opasnog otpada PUTO.
- Proradi li drobilica, pokušat ćemo zakonski ali i nezakonski spriječiti njen rad - blokadom traktorima! Drobilica je samo sto metara udaljena od prvih kuća, bučna je, a kada je lani u kolovozu probno radila, od oblaka prašine nismo mogli vidjeti ni savski nasip! Nakon toga pritužili smo se Inspekciji zaštite okoliša koja je izašla na teren i utvrdila da pogon nema građevnu i uporabnu dozvolu! Naredili su stoga uklanjanje drobilice, no to je odgođeno jer je u međuvremenu ZGOS ishodio građevnu, a prema našim saznanjima, uskoro će i uporabnu dozvolu - rekao je Ratko Bedeković iz Udruge za zaštitu okoliša Jakuševac.
Oblaka prašine sjeća se i Stella Favro iz ZGOSA, voditeljica projekta tog pogona. Ispričala se kazavši da je to bila nužna iznimka kako bi se utvrdila ispravnost pojedinih sklopova drobilice, dok pri uobičajenom radu prašina ne odlazi u zrak, već se skuplja u poseban silos. Međutim, na pitanje zašto je drobilica sagrađena i probno radila čak dva mjeseca lani - od kraja rujna do prosinca - iako nije ishođena građevna ni uporabna dozvola, Favro odgovara:
- Imali smo lokacijsku i načelnu dozvolu, no netko od nadležnih institucija bio je prelijen izraditi nam građevnu dozvolu iako smo mnogo ranije podnijeli zahtjev za njom! Iz nestrpljenja smo ipak pustili drobilicu u probni rad. Inspekcija nam je stoga naredila 19. studenog da uklonimo pogon, na što smo žalili, a u međuvremenu smo 5. prosinca konačno ishodili građevnu dozvolu. Nadamo se i skorom ishođenju uporabne kako bi drobilica konačno proradila. Naime, otkako je bio požar u palionici PUTO i zbog snažnog protivljenja Jakuševčana, teško nam je pribaviti svu potrebnu dokumentaciju. Primjerice, iako smo već mjerili emisiju prašine oko drobilice, iz Grada su nedavno usmeno zahtijevali da ponovimo mjerenje, ali sada u naselju Jakuševec - navodi Stella Favro.
I. Kovač


Nerad drobilice - ekološka šteta Zagrebu?

- Drobilica je sastavni dio najvećeg ekološkog projekta u Europi, odnosno sanacije Jakuševca. Investitor je Grad preko tvrtke ZGOS, a putem kredita Europske banke za obnovu i razvoj. Drobilica pretvara građevinski otpad u reciklažni koji se opet može koristiti u gradnji. Njenim bi se radom u Gradu smanjili divlji deponiji, nezakonita eksploatacija zemlje i šljunka i ubrzala sanacija Jakuševca korištenjem reciklažne građe - obrazlaže Stella Favro iz ZGOSA. (Iv. K.)

Drobilica zaobišla studiju o utjecaju na okoliš

Iz inspekcije zaštite okoliša pak doznajemo da za drobilicu kamena na Jakuševcu zakonski nužna studija o utjecaju na okoliš - nikada nije ni izrađena! Zbog toga je protiv ZGOSA pokrenut pravni postupak koji je u tijeku, rekli su u glasnogovorništvu Ministarstva zaštite okoliša. (Iv. K.)

Copyright (C) by Večernji list