SMARAD TRUJE
18. siječnja
2003.

NOVI ZAGREB I DALJE ZAVIJEN SMRADOM

Grad ne smije trovati svoje stanovnike!

Smrad trpimo već godinama. Automobili su nam često prekriveni masnim crnim kapljicama,
koje se ne mogu oprati i ispolirati. Pa, mi to i udišemo - rekao je D. Šurina

Nakon našeg teksta o Zagrebu zavijenom u smrad, naš dežurni telefon jučer nije prestajao zvoniti. Nebrojeni pozivi ogorčenih čitatelja, najviše iz Novog Zagreba, sretni što je netko konačno progovorio o problemu s kojim oni nažalost svakodnevno žive. No, još je žalosnija činjenica što radovi na deponiju na Jakuševcu nisu zaustavljeni! Naprotiv, čini se da su ubrzani. Kamioni i bageri rade bez prestanka, pa i noću, pod reflektorima.
- Nesnosan smrad se osjeća već danima. Nije toliko kritično, kao prije nekoliko dana, no i dalje je neizdrživo. Od prekjučer me peku oči i imam problema s disanjem. Pokušao sam doznati u Gradskom poglavarstvu o čemu je riječ, no ostavili su me na čekanju. Ne može Grad trovati svoje stanovnike, a da za to nitko ne odgovara! Čini mi se kako nam ne preostaje ništa drugo nego s transparentima izaći pred Poglavarstvo - rekao nam je ogorčeni Boris Pehar, stanar Vijenca Frane Gotovca. Nekada je radio u njemačkom gradu Leverkusenu, u kojem je središte farmakološkog giganta Bayera. Tamo je svakodnevno gradom i okolicom prolazio automobil koji je mjerio koncentraciju onečišćenja u zraku. Naš čitatelj pita zašto Grad ne može organizirati sličnu službu i s kojim se pravom nadamo ulasku u Europu.
- Naši problemi ne dolaze do odgovornih! Od Jakuševca nas dijeli 600 metara zračne udaljenosti. Smrad trpimo već godinama. Automobili su nam često prekriveni masnim crnim kapljicama, koje se ne mogu oprati i ispolirati. Pa, mi to i udišemo! Na tristotinjak metara od Jakuševca grade se nove zgrade. Tko je dao dozvolu da se grade na tom mjestu i zašto? Tko želi zlo tim ljudima? - pita se Dubravko Šurina iz Kauzlarićeva prilaza u Dugavama.
Ogorčena je i Emilija Sučić iz Abramovićeve ulice u Dugavama. Od smrada ju je više zasmetalo kako se Gradonačelnica na prijamu hvali novinarima pobjedama Gradskog poglavarstva, dok žive zavijeni smradom. Kaže kako se u blizini grade novi stanovi, no pita se tko će se doseliti u takav smrad?
Pitanj je koja je svrha Poglavarstva i Skupštine, koji nemaju sluha za svakodnevne probleme građana, koji su ih izabrali? Ako je strah građana za zdravlje neopravdan, trebalo im je to argumentirati. Iako smo to pitanje htjeli postaviti gradonačelnici Vlasti Pavić, dogradonačelnicima Bandiću i Tojčiću te direktoru ZGOS-a Zdravku Vacu zbog njihove prezauzetosti odgovor nismo dobili. Svi su bili na bitnim sastancima. Ostaje nada da je bar jedan od njih bio posvećen svakodnevnom problemu građana cijelog Zagreba, a ne samo Jakuševca i Novog Zagreba.
T. Oharek

Copyright (C) by Večernji list