SLUČAJ PUTO
28. listopada 2002.

UPRAVA PALIONICE PRIZNALA DA SU MOŽDA SPALJIVALI GAS-MASKE IZ IZRAELA

PUTO tek sad izvozi 500 tona opasnog pepela

- Oko 500 tona filtar-pepela nastalog izgaranjem opasnog farmaceutskog i drugog otpada izvest ćemo u Njemačku do kraja veljače iduće godine - objavio je jučer novinarima voditelj laboratorija PUTO-a Alen Hadžić. Objasnio je kako su se tako velike količine filtar-pepela - koji je također opasni otpad! - nagomilale još od početka rada palionice na Jakuševcu jer se nije na vrijeme zbrinjavao u njemačkim rudnicima kako je bilo predviđeno.
- Dva javna natječaja za zbrinjavanje pepela su nam propala, stoga nam je Ministarstvo financija dopustilo izravno ugovaranje. Ovlaštena tvrtka Eco-operativa željezničkim će vagonima pepeo odvesti u Njemačku na zbrinjavanje, koje stoji 2200 kuna po toni - kazao je Hadžić.
- Mi smo po narudžbi Ministarstva obrane spaljivali gas-maske, a može biti da su među njima bile i one iz Izraela, što tada nismo znali. Uvoziti opasni otpad u Hrvatsku je zabranjeno. Ako smo spaljivali tuđi, to je zato što su ga domaći proizvođači nekako prošvercali preko granice i dali nam ga kao svoj - priupitan o ovom problemu izjavio je Svetko Matić, zamjenik direktora PUTO-a.
Povod jučerašnje konferencije zapravo je bila izrada elaborata o tehničkom i tehnološkom stanju palionice, koji provodi stručna tvrtka Ekonerg. Elaborat će biti dovršen tek do 15. prosinca, uz zakašnjenje od gotovo mjesec dana, i potom predstavljen Ministarstvu zaštite okoliša koje će potom odlučiti hoće li PUTO proraditi. Najavio je to Niko Malbaša iz Ekonerga, rekavši kako zasad nisu uočili veće probleme na postrojenju, a provest će se još i monitoring emisije otpadnih plinova u okoliš te pripremiti prijedlog mjera za njegovu buduću zaštitu.
(Iv. K.)

Copyright (C) by Večernji list